رایج ترین روش درمان سرطان تیروئید، جراحی است. پیش از عمل جراحی، پزشک در مورد روند درمان پیش رو با شما صحبت خواهد کرد. تمامی سؤالات و نگرانی های خود را با پزشک خود درمیان بگذارید. در جراحی های امروزی، موارد سرطان های پاپیلاری و کوچک تر تنها با برداشتن یک ناحیه از تیروئید بهبود یافته و دیگر مثل قدیم نیاز به برداشتن کامل غده تیروئید نمی باشد.

انواع جراحی تیروئید
برداشتن کامل غده تیروئید (توتال تیروئیدکتومی)
اغلب افراد مبتلا به سرطان تیروئید نیاز به برداشتن کامل غده تیروئید دارند. این جراحی شامل برداشتن کل تیروئید (هر دو لوب و ایسموس) می باشد. در نوع دیگری از جراحی که «جراحی نزدیک به توتال» نام دارد، مقدار کمی از بافت تیروئید باقی می ماند.
برداشتن غدد لنفاوی
در روند جراحی ممکن است غدد لنفاوی نزدیک به غده تیروئید نیز برداشته شود. این کار به منظور تشخیص دقیق تر استیج سرطان و احتمال گسترش به غدد لنفاوی صورت می گیرد. حتی اگر در آزمایشات عکس برداری، نشانی از گسترش سرطان به غدد لنفاوی نباشد، در اغلب موارد برای به حداقل رساندن خطر عود سرطان، غدد لنفاوی پشت تیروئید برداشته می شود. در موارد بسیار نادر، پزشک سایر بافت های اطراف تیروئید که درگیر سرطان شده را نیز به صورت کامل برمی دارد.

نحوه انجام جراحی تیروئید
برداشتن کل یا بخشی از تیروئید جراحی هایی جدی و بزرگ هستند. به این معنا که پیش از جراحی باید آمادگی جسمی برای انجام یک عمل طولانی را داشته و پس از جراحی از پس بهبودی کامل آن برآیید. بنابراین قبل از انجام هر یک از انواع جراحی تیروئید، یک جلسه ارزیابی و مشاوره با پزشک خود خواهید داشت.
طی این جلسه، برخی از آزمایش های لازم انجام شده و پزشک در مورد جراحی و مراقبت های بعد از عمل، اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار می دهد. در این جلسه، هر سؤالی که برایتان پیش آمده را مطرح نموده و حتی در مورد محل دقیق برش و ایجاد زخم نیز با پزشک خود صحبت کنید.
عمل جراحی تحت بیهوشی کامل انجام می شود. بنابراین، در طول عمل شما چیزی را حس نکرده و به یاد نمی آورید. در ادامه، پزشک برای دسترسی کامل به غده تیروئید شما، برشی در پایین گردن ایجاد کرده و جراحی را آغاز می کند.
مراقبت ها و عوارض جانبی بعد از جراحی
بعد از جراحی، ناحیه آسیب دیده پانسمان می شود. محل برش با بخیه یا منگنه مخصوص دوخته شده و ممکن است یک یا دو لوله تخلیه (درین) از محل زخم شما به بیرون قرار داده شود.
عوارض جانبی احتمالی بعد از جراح تیروئید شامل موارد زیر می شود:
- عفونت
- لخته
- تغییرات صدا، مانند خشن یا بم شدن صدا
- از عوارض رایج نیز می توان به درد گلو و گردن در چند روز اول جراحی اشاره کرد.
مصرف هورمون تیروئید پس از جراحی:
مصرف هورمون تیروئید پس از جراحی:
پس از جراحی تیروئید، بهویژه در مواردی که کل غده تیروئید برداشته شده، بدن دیگر قادر به تولید هورمون تیروئید نخواهد بود. بنابراین، بیمار باید تا پایان عمر از داروهای جایگزین هورمون تیروئید مانند لووتیروکسین (Levothyroxine) استفاده کند. این دارو به تنظیم متابولیسم بدن و جلوگیری از بروز کمکاری تیروئید کمک میکند.
علاوه بر این، مصرف لووتیروکسین میتواند به جلوگیری از عود سرطان نیز کمک کند، زیرا سطح بالای این هورمون در بدن باعث کاهش ترشح TSH از هیپوفیز میشود و در نتیجه رشد سلولهای سرطانی باقیمانده را مهار میکند.
چه زمانی مراجعه به پزشک ضروری است؟
پس از جراحی، در صورت مشاهده موارد زیر باید هر چه سریعتر با پزشک خود تماس بگیرید:
- تب بالا یا علائم عفونت در محل زخم
- تنگی نفس یا صدای خسخس
- خونریزی غیرعادی از محل جراحی
- بیحسی یا مورمور شدن در اطراف لب و انگشتان (علامت کاهش کلسیم خون)