جراحی سنگ کیسه صفرا، علائم و مراقبت‌های بعد از عمل

محتوای مقاله

جراحی سنگ کیسه صفرا یا به‌اصطلاح پزشکی کوله‌سیستکتومی، روشی برای برداشتن کیسه صفرا است؛ عضوی کوچک در زیر کبد که نقش آن ذخیره‌سازی موقت صفرا می‌باشد. هنگامی که درون این عضو، سنگ‌هایی تشکیل شوند که موجب درد، التهاب یا انسداد در مسیر صفراوی شوند، پزشک معمولاً جراحی را به عنوان بهترین راه درمان توصیه می‌کند.

چرا ممکن است نیاز به این جراحی داشته باشید؟

تشکیل سنگ صفرا معمولاً بدون علامت است، اما در بسیاری از افراد باعث مشکلاتی می‌شود که ادامه آن ممکن است خطرناک باشد. نشانه‌هایی که می‌توانند به تصمیم برای جراحی منجر شوند عبارت‌اند از:

چرا گاهی باید کیسه صفرا را برداشت؟

در برخی از موارد، سنگ های کیسه صفرایی که به کوچکی چند میلی متر هستند، به جراحی نیاز پیدا می کنند، در حالیکه در موارد دیگر، سنگ هایی به بزرگی ۱ تا ۲ سانتی متر به مداخله ی جراحی نیازی ندارند.‌ متخصصان کبد و کیسه صفرا توضیح می دهند که برای سنگ های صفراویِ بدون علامت، جراحی لازم نیست و در مقابل، برای مواردی که سنگ های کیسه صفرا موجب بروز کولسیستیت (التهاب کیسه صفرا) یا عوارض حاد می شوند، حتی سنگ های کوچکی به اندازه ی دانه های شن ممکن است به خارج کردن کیسه صفرا نیاز داشته باشند.

بنابراین، اندازه سنگ صفرا تنها عامل تعیین کننده برای برداشتن کیسه صفرا نیست. علاوه بر این، جراحی کیسه صفرا یا خارج کردن سنگ تنها زمانی انجام می شود که سنگ ها موجب بروز عوارض حاد شوند یا خطرات احتمالی مانند پولیپ های بزرگ کیسه صفرا یا پولیپ های متعدد در پی داشته باشند. معمولاً به بیماران مسن تر با سنگ های بزرگ در کیسه صفرا توصیه می شود که تحت جراحی خارج کردن کیسه صفرا قرار بگیرند تا از بروز عوارض پیشگیری کنند، زیرا بدن آنها ممکن است در آینده تحمل جراحی را نداشته باشد. 

روش‌های انجام جراحی

پزشکان بسته به شرایط بیمار، یکی از دو روش زیر را برای خارج کردن کیسه صفرا انتخاب می‌کنند:

جراحی لاپاراسکوپی (کم‌تهاجمی)

این روش به‌عنوان رایج‌ترین نوع جراحی سنگ کیسه صفرا شناخته می‌شود. در آن چند برش بسیار کوچک روی شکم ایجاد می‌شود و با کمک دوربین و ابزارهای مخصوص، کیسه صفرا خارج می‌شود.
مزایا:

جراجی سنک صفرا با لاپاراسکوپی

جراحی باز کیسه صفرا

در موارد خاصی مثل وجود چسبندگی زیاد، التهاب شدید یا سابقه جراحی‌های شکمی، ممکن است نیاز به جراحی باز باشد. در این روش، برشی بزرگ‌تر بر روی شکم ایجاد می‌شود تا جراح مستقیماً به کیسه صفرا دسترسی پیدا کند.

آمادگی قبل از جراحی

پیش از جراحی، بیمار باید برخی مراحل آماده‌سازی را طی کند:

سنگ کیسه صفرا

احتمال عود سنگ کیسه صفرا پس از درمان

شواهد نشان می دهند که حدود ۵۰ درصد افراد درمان شده با جراحی، در عرض ۳ تا ۵ سال عود مجدد سنگ کیسه صفرا را تجربه می کنند. با این وجود، جراحی همچنان بهترین راه حل برای تسکین بیماران از درد است و خطرات عوارض را در موارد زیر به حداقل می رساند:

مراقبت‌های بعد از جراحی

دوران نقاهت معمولاً کوتاه و بدون مشکل است، اما رعایت برخی نکات می‌تواند به بهبود سریع‌تر کمک کند:

زندگی پس از برداشتن کیسه صفرا

برخلاف تصور رایج، نبود کیسه صفرا مشکلی جدی در گوارش ایجاد نمی‌کند. کبد همچنان صفرا را تولید می‌کند و به صورت مستقیم وارد روده می‌شود. بیشتر بیماران پس از جراحی زندگی کاملاً طبیعی دارند. البته برخی ممکن است در هفته‌های ابتدایی دچار اسهال یا تغییراتی در هضم غذاهای چرب شوند که معمولاً موقتی است.

نتیجه‌گیری

جراحی سنگ کیسه صفرا، روشی ایمن و مؤثر برای درمان دردها و عوارض ناشی از سنگ‌های صفراوی است. اگر دچار علائم هشداردهنده شده‌اید، مراجعه به پزشک متخصص و بررسی دقیق وضعیت شما می‌تواند از بروز مشکلات جدی‌تر جلوگیری کند. انتخاب یک جراح باتجربه و پیروی از دستورات پس از عمل، کلید موفقیت درمان خواهد بود.

دکتر پرهام امامی

بیش از ۱۵ سال تجربه در جراحی‌های عمومی، همراه با رویکردی دقیق، علمی و انسان‌محور؛ دکتر پرهام امامی با تکیه بر دانش روز و صدها جراحی موفق، مسیر بهبودی بیماران را با دقت، آرامش و مسئولیت‌پذیری همراهی می‌کند.

نوشته های مرتبط

جراحی سرطان روده کوچک راهی به سوی بهبود
سرطان پستان التهابی چیست؟از علائم تا درمان
جراحی سرطان تیروئید و مراقبت های بعد از آن
مراحل آخر سرطان مری چگونه است؟