سرطان پستان التهابی چیست؟از علائم تا درمان

محتوای مقاله

سرطان پستان التهابی چیست؟ سرطان پستان التهابی نوعی سرطان تهاجمی و نادر سینه است که از نظر شدت، بسیار بدخیم می باشد. به همین دلیل، علائم و روش های درمان این نوع سرطان، با سایر انواع سرطان های سینه تفاوت قابل توجهی دارد. همانند اکثر سرطان های سینه، سرطان التهابی سینه نیز از مجاری شیر آغاز می شود. مجاری شیر لوله هایی هستند که وظیفه هدایت شیر از لوبول ها به نوک سینه را بر عهده دارند. به صورت کلی، سرطان هایی که از مجاری شیر آغاز می شوند «کارسینوم داکتال تهاجمی (IDC)» نام دارند. اما همانطور که پیش از این گفته شد، علائم و نشانه های سرطان سینه التهابی با تمامی IDCها کاملاً متفاوت می باشد.

بر خلاف سایر انواع سرطان های سینه که بیمار متوجه توده یا غده های قابل لمس داخل سینه یا اطراف آن می شود، در سرطان سینه التهابی، سلول های سرطانی مجاری لنفاوی پوست را مسدود کرده و باعث قرمزی، تورم و التهاب کلی سینه ها می گردند.

علائم و نشانه های سرطان پستان التهابی

علائم سرطان پستان التهابی

از رایج ترین علائم این بیماری می توان به احساس سفتی، سنگینی یا تورم بارز در سینه آسیب دیده اشاره کرد. همچنین، در برخی موارد، قرمزی و التهاب همراه با نشانه های عفونت مثل دانه های جوش مانند بروز می یابد. علائم دیگر شامل موارد زیر می شوند:

اغلب علائم نامبرده، طی چند هفته یا چند ماه پس از ابتلا به این بیماری ظاهر می شوند.

به گفته پزشکان، علائم سرطان التهابی سینه معمولاً سریع و ناگهانی بروز یافته و هیچ بیماری از تجربه داشتن این علائم به مدت طولانی حرفی نزده است! مثلاً التهاب و قرمزی که سال هاست روی سینه یک بیمار مشاهده می شود، نشانه سرطان سینه التهابی نیست! بیماران مبتلا به این سرطان، اغلب در عرض چند هفته متوجه شروع علائم می شوند.

علت سرطان التهابی سینه چیست؟

هنوز علت دقیق ابتلا به این بیماری و عوامل خطر آن مشخص نیست. اما مانند هر سرطان دیگری، سرطان سینه التهابی نیز زمانی شکل می گیرد که آسیب DNA سلول ها منجر به تغییرات غیر طبیعی سلول ها و متعاقباً، رشد و تکثیر بیش از حد آنها شوند.

سرطان سینه التهابی و خطرات آن

چه افرادی بیشتر در معرض خطر قرار دارند؟

این نوع سرطان اغلب در افراد زیر بروز می یابد:

تفاوت سرطان پستان التهابی با عفونت هایی مثل ماستیت چیست؟

عفونت های سینه از قبیل ماستیت که معمولاً در دوران بارداری و شیردهی رخ می دهند، ممکن است علائمی شبیه به سرطان التهابی سینه داشته باشند. در صورتی که پزشک عفونت سینه را تشخیص داده و روند درمانی عفونت پس از مدتی بی تأثیر واقع شد، بهتر است آزمایش های لازم برای تشخیص سرطان التهابی سینه را انجام دهید.

تشخیص سرطان التهابی چگونه است؟

از آنجایی که در این نوع سرطان خبری از وجود توده های قابل لمس نیست، در معاینه فیزیکی یا شخصی نمی توان آن را تشخیص داده و فرآیند تشخیص دشوارتر از سایر سرطان های سینه است. حتی در ماموگرافی نیز معمولاً پزشک قادر به مشاهده توده مشخصی در سینه نمی باشد! بنابراین، اگر به تشخیص پزشک، مشکوک به سرطان التهابی سینه هستید، مواردی مثل بیوپسی (نمونه برداری) از پوست و سینه، سونوگرافی یا MRI در دستور کار قرار خواهد گرفت. 

 گرفت.

استیج های سرطان التهابی سینه

به دلیل عدم وجود توده های مشخص، تشخیص سرطان التهابی سینه در استیج های اولیه تقریباً غیر ممکن است. معمولاً پزشک زمانی قادر به تشخیص این سرطان است، که سلول های سرطانی به لایه های پوست نفوذ کرده و سرطان حداقل در استیج 3 قرار دارد! در برخی موارد، حتی تشخیص آنقدر دشوار است که سرطان به نواحی خارج از سینه گسترش یافته و متأسفانه به مرحله متاستاتیک یا استیج 4 رسیده است.

آزمایش های غدد لنفاوی، گیرنده های هورمونی و HER2

پس از تشخیص سرطان التهابی سینه، برای کسب اطلاعات دقیق تر در مورد سرطان آزمایشات بیشتری تجویز می گردد. این آزمایشات، در کنار نتایج بیوپسی و انواع عکس برداری، پرونده گزارش پاتولوژی شما را تکمیل می نماید. جمع آوری اطلاعات زیر درباره سرطان التهابی سینه شما یکی از کلیدی ترین مراحل تشخیص و کمک به درمان است:

درمان سرطان سینه التهابی

درمان سرطان التهابی سینه

در صورتی که تشخیص سرطان التهابی سینه مورد تأیید قرار گرفت، پزشک به منظور کاهش وسعت سرطان و میزان تورم، ابتدا دستور شیمی درمانی خواهد داد. در صورتی که سرطان شما HER2-مثبت باشد، درمان هدفمند نیز در کنار شیمی درمانی در دستور کار قرار می گیرد.

اگر پس از اتمام دوره شیمی درمانی، کاهش یا رفع کامل نشانه های پوستی سینه مشاهده شد، قدم بعدی ماستکتومی (برداشتن کامل سینه) و تخلیه غدد لنفاوی می باشد. اما در صورتی که همچنان علائم سرطان التهابی رفع نشده باشد، ممکن است پزشک تغییراتی در شیمی درمانی ایجاد کرده، یا قبل از جراحی روش های دیگری مثل پرتو درمانی را امتحان کند.

یک دوره شیمی درمانی تکمیلی پس از ماستکتومی، بسیار رایج بوده و بیمار تا آخر عمر مجبور به پرتو درمانی خواهد بود. همچنین، توصیه های زیر گاهاً ارائه می گردد:

پیش آگهی سرطان التهابی سینه

پیش آگهی به نتیجه مورد انتظار درمان اشاره داشته و درصد امید به زندگی را نشان می دهد. از آنجایی که این سرطان بسیار تهاجمی و غیر قابل پیش بینی است، بیماران مبتلا به سرطان التهابی سینه معمولاً پیش آگهی ضعیف تری نسبت به افراد مبتلا به سایر انواع سرطان های سینه دارند.

انجمن سرطان آمریکا، درصد امید به زندگی پنج ساله برای افراد مبتلا به سرطان التهابی پستان را بر اساس پایگاه داده SEER هر ساله به روز رسانی می کند. پایگاه داده SEER سرطان ها را بر اساس استیج های بالینی (استیج 1، استیج 2، 3 و …) طبقه بندی نمی کند؛ بلکه طبقه بندی سرطان ها بر اساس این پایگاه داده به شرح زیر است:

  • موضعی (در محل): هیچ نشانه ای از گسترش سرطان در خارج از سینه مشاهده نمی شود.
  • ناحیه ای (دارای محدوده): سرطان به بافت ها یا غدد لنفاوی نزدیک سینه گسترش یافته است.
  • پخش شده: سرطان به نقاطی دور از سینه ها مانند ریه ها، کبد یا استخوان ها گسترش یافته است. که در اغلب منابع از این نوع سرطان به عنوان «سرطان سینه متاستاسیک» یاد می شود.

مراقبت های پس از درمان سرطان التهابی سینه

درمان های سرطان پستان التهابی (و سایر انواع سرطان)، همزمان با افزایش سن، خطر ابتلا به بیماری های دیگر را نیز افزایش می دهند. از جمله این بیماری ها می توان به فشار خون بالا، بیماری های قلبی یا پوکی استخوان اشاره کرد.

به کمک یک برنامه اصولی مراقبتی پس از درمان می توانید به طور منظم معاینات دوره ای خود را انجام داده و مشکلات سلامتی خود را در بدو ایجاد، مهار نمایید.

برنامه مراقبتی پس از درمان، سندی مکتوب شامل دو بخش است:

بخش اول: خلاصه ای از تمام درمان های سرطان سینه ای که انجام داده اید.

بخش دوم: پیش بینی مشکلات پس از درمان، از جمله اینکه هر چند وقت باید به پزشک مراجعه نمایید. این برنامه همچنین می تواند نکات زیر را شامل شود:

دکتر پرهام امامی

بیش از ۱۵ سال تجربه در جراحی‌های عمومی، همراه با رویکردی دقیق، علمی و انسان‌محور؛ دکتر پرهام امامی با تکیه بر دانش روز و صدها جراحی موفق، مسیر بهبودی بیماران را با دقت، آرامش و مسئولیت‌پذیری همراهی می‌کند.

نوشته های مرتبط

جراحی سرطان روده کوچک راهی به سوی بهبود
جراحی سنگ کیسه صفرا، علائم و مراقبت‌های بعد از عمل
جراحی سرطان تیروئید و مراقبت های بعد از آن
مراحل آخر سرطان مری چگونه است؟